Американски експерт: Вече започна разпадът на ЕС!

Сърбия да получи излаз на море в замяна за част от Косово?
10 сеп 2019 10:25, Елка Василева
39
Американски експерт: Вече започна разпадът на ЕС!
Снимка: архив, Reuters

Сърбия да получи излаз на море в замяна за част от Косово, предлага председателят на Асоциацията по международни стратегически изследвания във Вашингтон Грегъри Копли, съобщават белградските вестници "Блиц" и "Новости".

"Ако на Сърбия се върне онази част от Косово и Метохия, където живее предимно сръбско население, и ако бъде направен коридор до Западна Албания, за да получи Сърбия излаз на море, както искаше американският президент Труман през 1919 г., бихме имали печеливша комбинация за Сърбия и албанците, както за тези в Косово, така и за онези в Албания", каза Копли, цитиран от вестниците.

Тъй като между Прищина и Белград почти няма комуникация, международната общност, вероятно САЩ, трябва да се включи активно, за да покаже своята сила и престиж на Балканите, каза той.

Още по темата

Косово никога вече няма да се върне в рамките на Сърбия, както беше някога. Нашият колега Дарко Трифунович неотдавна представи план за замяна или размяна на територии в замяна за признаване /на Косово/ и това според мене е много разумно, каза Копли, коментирайки ситуацията в Косово.

Той каза, че албанското население и Армията за освобождение за Косово винаги са имали идеята да се обединят с Албания и добави, че това е напълно възможно и може да бъде признато от международната общност, пише БТА.

Запитан песимист ли е по отношение на Западните Балкани, Копли отговори:

"Няма да кажа нито че съм оптимист, нито че съм песимист. Какво виждаме сега? Руско-китайски съюз, заедно с Турция, всъщност особено Турция и Русия искат да имат все по-голямо влияние на Западните Балкани. Следователно това пространство отново става граница между Изтока и Запада. Това може да бъде използвано позитивно или негативно от страна на Сърбия и сръбския народ."

Също така и САЩ биха могли да използват тази ситуация по позитивен начин, добави той.

Според Копли нито една страна от региона не може да разчита на ЕС, на неговата икономическа помощ в бъдеще, защото по думите му е "започнало разпадане на ЕС".

"Сега е моментът Сърбия да се обърне към Великобритания като независим играч, за да поеме тя колкото може по-активна роля в региона. Естествено, и към администрацията на президента Тръмп. Сърбите просто трябва да се обърнат сами към себе си и да решат къде искат и къде виждат себе си в бъдеще, тогава може да има и нещо позитивно както за Сърбия, така и за сърбите като цяло", каза Копли.

Това, което Сърбия иска и което трябва да бъде, е силен мост между Изтока и Запада, казва Копли и подчертава, че според него това е голяма възможност за Сърбия да стане истински кръстопът на Балканите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недей така бе американци,отнемаш последната надежда нашите,,демократи,,
32
0
 
4
 
! Отговори
ГОШО преди 4 години
Е нали ЕС ще се разпада ,то излезе че Косово и Албания ще ли да делят
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо Черна гора не даде излаз на море? А България да даде излаз на Черно море?
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Албанците ще дадат излаз на море на сърбите ли? хаха!! Косово вече е тяхно.
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото решение е на сърбите да се даде океан, или всичките да бъдат вкарани там.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Щатите, пък и в Британия гъмжи от никому неизвестни експерти, които непрекъснато си бъркат отзад, за да извадят нещо оригинално миришещо.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност е обратното.Сащ се разпадат заради Тръмп и губят влияние.Марионетките му Джонсън Гуайдо Салвини един по един падат или се преориентират и го предават.Като гледам САЩ ще се разпадне, пък загубата на влияние вече е факт.Затова са и в истерия.Което обяснява непрестанното изнервено крещене, впрочем тоя експерт ще си аргументира ли тезата щото тук не го е направил.Или като царя трябва да му верваме.Сиктир от американска пропаганда ***.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 27 Льо Пен искаше разпад затова крайно десния вот отиде при други дето не искат и сега едвам влезе, а победата и на регионален вот във Франция стана факт след последния и рязък завой в смисъл че вече и тя не е за разпад на ЕС и е готова за коалиция с другите крайно десни дето също не искат разпад.Май разпад иска само САЩ *** не знам.Щотл вече и Русия спря да я припява тая мантра само САЩ я пеят.Забавно е много.Тия съвети да ги дава държава от която пет щата искат да се отцепят.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 26 впрочем нещо забавно.Русия пише абсолютно същите неща, но за САЩ, Великобритания и ЕС, с цел да се представи като стабилния играч в битката и да привлече Сърбия на своя страна.Американски експерте като ЕС е в разпад защо Англия напира сега да се връща а всъщност ние не я щем и не можем вече две години да я изхвърлим а това вече тя все да е станало.Защо ЕС ще се разпада в момент на засилено единство и когато даже крайнодесните екстремисти спряха да искат разпад а искат само реформа.Само
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми това не ме притеснява особено, защото първо тия глупости за разпади кризи и войни ги разпостранява всяка велика сила с цел пропаганда и защита на собствени геополитически и икономическо интереси правеха го Германия Русия Китай всъщност почти всички и все това беше съдържанието на пропагандата конкурентите им се разпадат влизат във войни дългови кризи вътрешна нестабилност бунтове и т.н. това е класика.Да не говорим че сега всъщност ЕС е по-обединен и перспективите за него се подобряват.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям дерт им е ЕС на американците.
22
1
 
14
 
! Отговори
А ко ние? преди 4 години
Защо Англия и Америка искат ЕС да се разпадне? Защото имат корпоративни острови и офшорки за трилиони. Русия първоначално искаше ЕС да се разпадне но сега си оправи нещата с офшорките.
21
10
 
20
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
За ЕС е точно така. Жив труп. Умрел ама още не го е самоосъзнал. След 2025 ще е голямо шоу на планетата Земя. Особено в скапаната Европа. Вечно играеше урвенската. И ще си плати. Краварите пък още по гнусна политика водят, и те ще си платят за ламтежа за власт и пари. Бъдещето е на Китай. Русия там малко е под въпрос.
20
5
 
9
 
! Отговори
42 преди 4 години
Много си е добре с главата този. ЕС бавно и поетапно се разлага, както и доверието в него. Само като се сетя за изб. активност на последните избори.
19
1
 
12
 
! Отговори
Кеймбридж АНАЛитика преди 4 години
Тоз пък говедоид не вижда гредата в собственото си око, ама сламката в чуждото го дразни. По-умните от него експерти прогнозират че САЩ ще се разпадне преди ЕС.
18
6
 
10
 
! Отговори
42 преди 4 години
Много си е добре с главата този. ЕС бавно и поетапно се разлага, както и доверието в него.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Wбеден съм,че с 8 бр.F16 ние ще бъдем страшилище..за гаргите"Ще бъдем,я! Ама през 2023. Дотогава и за тях не сме страшни.
16
1
 
15
 
! Отговори
Край преди 4 години
Всички дето си мислят че Англия трябва да остане в ЕС за да може Мария Габриел да и е началник по каквото решат в Брюксел, много се лъжат.Англичаните Марии Габриели не ги вълнуват.
15
4
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПОЧНАЛО БИЛО РАЗПАДАНЕТО НА ЕС, ТОЗИ НЕ Е ДОБРЕ С ГЛАВАТА!!!НЕКА ПЪРВО ДА ДОЖИВЕЕМ БРИТАНИЯ ДА ИЗЛЕЗЕ НАЙ-ПОСЛЕ ОТ ЕС, ПЪК ЧАК ТОГАВА ЩЕ ГОВОРИМ ЗА РАЗПАД НА ЕС!!!!
14
3
 
14
 
! Отговори
ами сега!? преди 4 години
Една американска база в Косово и една англо-американска в Сърбия/ако сърбите се обърнат за помощ към Англия/-това е повече от мечта,това е мечтана цел!?А кой ще плати за това...Русия...съвсем не,ЕС!!?Ако не плати,лошо му се пише!Изглежда ще станем свидетели на нов план на териториално разделяне на Балканите,може би частичен на първо време!Но после може да стане сложно и в това разделяне да се включат и оръдията и друга военна техника!Wбеден съм,че с 8 бр.F16 ние ще бъдем страшилище..за гаргите!